Riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) este semnificativ mai mare în nopțile călduroase, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru sănătate la nivel global pe măsură ce planeta se încălzește.
O echipă de cercetători condusă de centrul de cercetare Helmholtz Munich (Germania) a cartografiat temperaturile nocturne în raport cu numărul de cazuri de AVC înregistrate în orașul german Augsburg pe parcursul a 15 ani. Studiul a constatat o creștere semnificativă statistic a riscului de AVC în nopțile călduroase, persoanele în vârstă și femeile fiind deosebit de vulnerabile.
„Am vrut să înțelegem în ce măsură temperaturile ridicate de pe timpul nopții reprezintă un risc pentru sănătate. Acest lucru este important deoarece schimbările climatice fac ca temperaturile nocturne să crească mult mai repede decât temperaturile diurne”, spune Alexandra Schneider, epidemiolog la Helmholtz Munich.
Un total de 11.037 de cazuri clinice de AVC înregistrate la Spitalul Universitar Augsburg între 2006 și 2020 au fost incluse în studiu. Riscul de AVC a crescut cu 7% în nopțile categorisite drept „tropicale”.
Pentru scopurile acestei cercetări, o noapte tropicală era definită drept o noapte în care temperatura rămânea peste 14,6 °C. Aceste nopți au reprezentat cele mai calde 5% dintre nopțile de pe durata perioadei de studiu.
De asemenea, s-a observat un număr mai mare de incidente de AVC în timp: între 2006 și 2012, nopțile foarte calde au fost legate de două cazuri suplimentare de AVC pe an, în timp ce între 2013 și 2020, acestea au fost asociate cu 33 de cazuri suplimentare pe an. Acest lucru reflectă creșterea temperaturilor de-a lungul anilor, subliniază Science Alert.
Cercetătorii spun că o varietate de factori ar putea sta la baza acestor statistici, inclusiv o probabilitate mai mare de deshidratare, deja cunoscută ca fiind un factor ce crește riscul de AVC. Accesul limitat la tehnologie, cum ar fi aerul condiționat, ar putea avea și el un rol.
„Pe scurt, schimbările în ceea ce privește factorii determinanți de la factori climatici, factori de risc pentru AVC și condițiile socioeconomice pot contribui la creșterea susceptibilității la AVC legat de căldura nocturnă în timp”, scriu cercetătorii în lucrare.
Echipa din spatele studiului speră că descoperirile lor pot duce la măsuri preventive îmbunătățite: spitalele pot planifica suplimentar personal pentru nopțile foarte calde, iar persoanele mai vulnerabile dintr-o comunitate pot fi avertizate asupra riscului.
În plus, eforturile pot fi intensificate pentru a reduce impactul insulelor de căldură urbană pe timpul nopții. Studiile anterioare au analizat diverse modalități de reducere a căldurii în orașe, inclusiv plantarea strategică de arbori.
Dacă nu se fac schimbări, numărul cazurilor de AVC ar putea continua să crească, deși sunt necesare studii mai detaliate pe grupuri mai mari și în alte părți ale lumii pentru a confirma legătura.
„Rezultatele noastre arată clar că ajustările în planificarea urbană și în sistemul de sănătate sunt extrem de importante pentru a reduce riscurile provocate de creșterea temperaturilor nocturne”, spune Cheng He, epidemiolog în echipa de cercetare Helmholtz Munich.
Cercetarea a fost publicată în European Heart Journal.
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor